deplayer
Mama Cuba Masak
Friday, July 31, 2009
Sambal Udang
Hmm..Ni la menu kitorang malam ni..da lama tak makan..sibuk je memanjang..sibuk dengan baby..Ni pun punya la lambat dapat siapkan..baby asyik merengek..ye la badan tak sihat..Resipi ni dari my mum..1 family suke sangat masakan sambal yang macam ni..tak yah letak sos cili ,tomato ke..simple je..
Bahannya
12 ekor udang
cili boh (ikut citarasa)
1 biji bawang besar
1/2 biji bawang besar (kuning)
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Air asam jawa secukupnya
Sos tiram
Gula
Garam
Cara-cara
1. Blend cili boh bersama dengan 1 biji bawang besar, bawang putih dan halia. Jika kering, tambah sikit air.
2. Tumis bahan blend tadi sehingga pecah minyak. Supaya lada cukup masak. Gunakan api yang sederhana.
3. Masukkan air asam jawa dan kacau rata.
4. Apabila dah masak dan rata, masukkan udang. Kacau sekata. Tunggu sehingga udang masak.
5. Kalau nak lagi sedap, masak lama sikit. Ini untuk keluarkan air udang.
6. Kacau sekata dan perasakan dengan sos tiram, garam dan gula.
7. Masukkan bawang besar (kuning) dan kacau sebentar.
7. Siap untuk dimakan..Selamat Mencuba!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment