deplayer

Mama Cuba Masak

Monday, February 16, 2009

Pajeri Ayam



Bahan-bahan
7 Ketul ayam (diperap sebentar dengan limau)
200 gm rempah kari (digaul bersama sedikit air)

Bahan A
2 biji bawang besar (dikisar)
3 ulas bawang putih (dikisar)
1 batang serai (diketuk)
1 kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
1 bunga lawang
20gm bunga cengkih

Bahan B
2 biji bawang besar (dimayang)
3 ulas bawang putih (dimayang)
500gm udang kering (dikisar)
100gm kerisik
50gm gula Melaka
50ml air asam jawa
Santan (diperah daripada ½ biji kelapa)
Garam dan gula

Cara
1. Panaskan minyak dan tumis bahan A hingga naik baunya.
2. Masuk bahan dimayang dan biarkan hingga garing.
3. Masukkan rempah kari dan biar hingga masak.
4. Kemudian, masuk pula santan, udang kering dan gula melaka, kacau sebentar dan masuk ayam. Biarkan hingga mendidih.
5. Campurkan kerisik dan perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
6. Akhir sekali masukkan air asam jawa dan biarkan sehingga mendidih dan pekat.
(nota: jika kurang pekat, keluarkan ayam tadi dan masak kuah sehingga pekat. Ini bagi mengelakkan ayam tadi menjadi hancur akibat dimasak terlalu lama.)

No comments:

Blog Widget by LinkWithin